Home /Screenings /Θεματική βραδιά
09 April 2008

__1.jpgΣτο πλαίσιο της Θεματικης Βραδυας στην ΕΤ1 στις 22.00 στις 10 Απριλίου θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:«25 + 1 Ψέματα για να πουλήσετε ένα Πόλεμο», «Οπλα Μαζικης Εξαπάτησης» και Διευκολύνοντας τον Πόλεμο»

Ο πόλεμος στο Ιράκ πουλήθηκε σαν ένα εμπορικό προϊόν στα πλαίσια μιας διαφημιστικής καμπάνιας και σκηνοθετήθηκε από παράγοντες του Χόλιγουντ. Το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει τον μακρύ κατάλογο των ψεμάτων και των στημένων εικόνων που σερβιρίστηκαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το «τέλος» του πολέμου στο Ιράκ.

Πέρα από τα δύο μεγάλα ψέματα των Μπους - Μπλαιρ (τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν και οι υποτιθέμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα) που αναλύονται διεξοδικά, η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της πολεμικής προπαγάνδας, όπως τις σκηνοθετημένες εικόνες της αιχμαλωσίας ενός ιρακινού στρατιώτη ο οποίος, για τις ανάγκες της κάμερας, παραδίδεται δύο φορές!!

Στην περίφημη υπόθεση της Τζέσσικα Λιντς (που παρουσιάσθηκε ως ηρωίδα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης) αποκαλύπτεται ότι είχε τραυματισθεί σε τροχαίο ατύχημα. Η απελευθέρωση της Βαγδάτης είχε σκηνοθετηθεί με την βοήθεια διακοσίων κομπάρσων- ιρακινών αντικαθεστωτικών που είχαν εκπαιδευθεί στην Ουγγαρία.

Το αεροπλανοφόρο στο οποίο ο Τζώρτζ Μπους προσγειώθηκε για να κηρύξει το τέλος του πολέμου δεν βρισκόταν στον αφιλόξενο Περσικό Κόλπο αλλά ήταν αραγμένο στις ακτές της Καλιφόρνια και μετακινήθηκε λίγο για να φαίνεται στο βάθος ο ωκεανός!! Μέρος του σκηνικού ήταν ακόμη και η γαλοπούλα, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος συνέφαγε με τους στρατιώτες την ημέρα των ευχαριστιών!!

Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί των ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος σκηνοθετήθηκε από παράγοντες του Χόλιγουντ, όπως ο Τζέρρυ Μπρουκχάιμερ, παραγωγός της πατριωτικής ταινίας «Μπλακ Χωκ Ντάουν», ενώ τη διαφημιστική καμπάνια με την οποία πουλήθηκε ο πόλεμος καθοδήγησε η διαφημίστρια του ρυζιού «Μπάρμπα μπεν». Το προϊόν «πόλεμος» προωθήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 γιατί -εξηγούν οι ειδικοί- τον Αύγουστο δεν πουλάμε προϊόντα επειδή οι καταναλωτές λείπουν διακοπές!!

Στην εκπομπή μιλούν μεταξύ των άλλων η Κλαιρ Σορτ, πρώην υπουργός του Τόνι Μπλαιρ που κατήγγειλε τις παράνομες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ΟΗΕ από τις βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο αμερικανός πρέσβης Τζο Γουίλσον που αποκάλυψε το ψέμα του ουρανίου από τον Νίγηρα και ο βρετανός καθηγητής στο Καίμπριτζ Κλεν Ρανγκουάλα που ανακάλυψε ότι το «απόρρητο ντοσιέ» της βρετανικής κυβέρνησης αποτελούσε αντιγραφή της εργασίας ενός φοιτητή του. Το 26ο ψέμα είναι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, για την οποία η εκπομπή διατυπώνει μια σειρά ερωτηματικά.

Τα μεσάνυχτα, στη συνέχεια της εκπομπής, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ:

«Όπλα Μαζικής Εξαπάτησης»